VOLG UPSELL   LinkedInTwitterfacebook Google+

Het oog van de storm

 

In een periode waarin we veel steun gegeven hebben aan de slachtoffers van de Filippijnen, Nelson Mandela is overleden en een mogelijke wereldwijde recessie op de loer ligt, lijkt het soms alsof we continu geteisterd worden door stormen. De inwoners van de Filippijnen weten als geen ander wat voor impact stormen kunnen hebben. In Nederland maken wij ook stormen mee. Daarmee doel ik niet op de storm van afgelopen week.

Nederland klimt voorzichtig uit de recessie, maar deze week werd ook weer aangekondigd dat er een wereldwijde recessie op de loer ligt die wederom de wereld en Nederland als een storm kan stil leggen. De bestedingen blijven achter, de winkels draaien niet voldoende omzet waardoor ze hun deuren moeten sluiten, hierdoor stijgt ook de werkloosheid verder.

 

Het is opvallend dat Nederlanders zich wel kunnen verenigen achter een gezamenlijk belang. Nederland is weken in de ban geweest van het ‘Zwarte Pieten’ issue. Mag Zwarte Piet wel of niet blijven? De boodschap is duidelijk, kom niet aan het Sinterklaasfeest. Eigenlijk is het Sinterklaasfeest voor veel Nederlanders ‘het oog van de storm’, een moment om ons even te onttrekken uit de storm, voordat we ons weer moeten verzetten tegen de alledaagse beslommeringen.

 

Nelson Mandela was het oog in de storm tijdens zijn strijd tegen apartheid. Maar niet op de manier zoals meeste wereldleiders dat proberen af te dwingen, met geweld. Sterker nog, hij stond op wanneer de storm hem probeerde weg te vagen en liet zich niet verleiden om terug te slaan. Hij bleef kalm wanneer hij gevangen gezet werd, een man met een missie en een overtuigingskracht die zijn weerga niet kent. Alleen al zijn aanwezigheid zorgde voor rust. Respect voor de man die zijn leven heeft gegeven om het land waar hij zo van hield uit de baan van een vernietigende storm te houden, waardoor deze uiteindelijk is gaan liggen.

 

De angst regeert momenteel. Angst voor een volgende storm.  Maar is dat wel terecht?
Het is soms goed om even in het oog van de storm te gaan staan. De enige plek in een storm waarbij het windstil is en waar de zon schijnt.