VOLG UPSELL   LinkedInTwitterfacebook Google+

Referentiecheck

Recruiters moeten altijd alert zijn bij het lezen van een cv, aangezien kandidaten deze nu eenmaal opleuken. Het is aan de recruiter om de kerncompetenties van een kandidaat in kaart te brengen en daarbij is een referentie check een handig hulpmiddel.

Bij de meeste werkgevers en bureaus, maakt een referentiecheck vast onderdeel uit van de werving- & selectieprocedure.  Ook bij Upsell checken over het algemeen eerst de referenties alvorens wij een kandidaat voorstellen bij onze opdrachtgever.

Een referentie check kan belangrijke informatie opleveren.  De voormalige werkgever kan, als hij deze taak serieus neemt, verder helpen. Hij heeft de kandidaat vaak over een langere periode, misschien wel dagelijks, zien werken en kan goed aangeven wat de kandidaat bij die werkgever heeft bereikt.

 

 

 

 

 
Een referentie die wordt afgegeven door een oud- werkgever moet naar waarheid zijn. Toch kan het voorkomen dat bijvoorbeeld door een verstoorde werkrelatie de referent niet de juiste of gekleurde informatie geeft. Daarom is het belangrijk om meerdere referenties te benaderen om een zo goed mogelijk beeld van de kandidaat te krijgen.

Bij het nagaan van een referentie is het van belang dat de vragen niet te algemeen van aard zijn. Met algemeenheden als ‘het is een aardige vent’ is niemand gebaat. Het stellen van kritische vragen en echt door  vragen geeft een completer beeld van de kandidaat. Door middel van het stellen van open vragen toetst de recruiter zijn/haar eigen bevindingen van een kandidaat met een vorige leidinggevende.

Of een referentie check het gewenste resultaat oplevert, ligt mijn inziens dus voor een groot deel in handen van de recruiter, die door goed luisteren en de juiste vragen stellen, het niveau bepaalt.

Jacqueline de Boom