Kwart van alle vacatures is in ICT en Verkoop


Ruim 25 procent van de vacatures richt zich op IT’ers en commerciële medewerkers.  Met name de vraag naar ICT’ers is gestegen. Het aantal vacatures in de Gezondheidszorg daalt nog steeds. Dat blijkt uit cijfers van Jobfeed, de monitoringtool voor de arbeidsmarkt met de grootste online database van Nederlandse vacatures.

Stijgende vraag IT’ers

14 procent van alle vacatures richt zich op ICT. Dit is een stijging van 2,4 procentpunt vergeleken met dezelfde periode van vorig jaar. In die periode was het aandeel ICT-vacatures even groot als het aantal verkoop-vacatures. De grafiek hieronder toont de marktaandelen van de beroepsklassen op basis van de geplaatste unieke vacatures tussen augustus en oktober, vergeleken met het jaar ervoor.


Daling gezondheidzorgvacatures

Het marktaandeel van Zorg-vacatures is met 1 procentpunt gedaald ten opzichte van vorig jaar. Gezondheidszorg is nu niet meer de vijfde, maar slechts de zevende grootste beroepsklasse. Als je kijkt naar het absolute aantal vacatures, betekent dit een daling van 17% ten opzichte van vorig jaar, zoals de tabel hieronder aangeeft. 

Beroepsklasse % verandering
ICT

14.6%

Verkoop en handel

-3.7%

Administratie en klantenservice

-13.1%

Engineering

3.2%

Installatie, reparatie en onderhoud

-5.6%

Productie

-8.2%

Gezondheidszorg en welzijn

-16.7%

Bouw en delfstoffenwinning

-6.6%

Verzekeringen en financiën

-3.3%

Beleid en bestuur

-4.9%

Totaal

-5.4%

Top 10 grootste beroepsklassen, met de procentuele verandering aan aantal vacatures* geplaatst in augustus ‘13 t/m oktober ‘13 vergeleken met een jaar ervoor. Bron: Jobfeed

Flinke daling

Het totaal aantal vacatures* is in de periode augustus – oktober 2013 met 5,4% gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Naast de Zorg laat ook Administratie en Klantenservice een flinke daling zien (-13%). Deze beroepsklasse blijft echter net als vorig jaar de derde grootste beroepsklasse in Nederland.

Over Analytics by Jobfeed

In de Werf& rubriek Analytics by Jobfeed komt iedere maand een van de drie onderwerpen aan bod: marktaandeel jobboards per kwartaal, aantal vacatures per doelgroep per kwartaal en meest postende werkgevers en intermediairs per kwartaal. Door ieder kwartaal terug te kijken op het vorige kwartaal is de ontwikkeling goed in kaart te brengen.

De cijfers zijn afkomstig uit Jobfeed. Jobfeed is de informatiebron voor HR professionals en verzamelt wekelijks ruim 58.000 nieuwe vacature-uitingen die op het Nederlandse web verschijnen. Jobfeed is een product van Textkernel BV, leverancier van recruitment-technologie als meertalige cv parsing en semantische zoek- & matchsoftware.

Bron: www.werf-en.nl