VOLG UPSELL   LinkedInTwitterfacebook Google+

De blauwe olifant


Wie kent deze opdracht niet? ‘Denk niet aan een blauwe olifant’! En waar denk je aan, jawel, de blauwe olifant. Heel flauw inmiddels, maar het blijft steeds werken. Hoe komt dat toch?

Ons brein herkent eigenlijk het woord ‘niet’ niet en concentreert zich dus op wat daarvoor of daarna komt. Als je zegt : “Ik mag dit niet vergeten”, dan is de kans groot dat je het juist wel vergeet, want je programmeert je hersenen als het ware op het woordje ‘vergeten’. Veel doelgerichter is om te zeggen “Ik zal eraan denken”. Grote kans dat het dan wel blijft hangen.

Als je je dit realiseert, dan zul je merken dat het op heel veel gebieden toepasbaar is. In het opvoeden van kinderen bijvoorbeeld is dit bijzonder handig. Wanneer je zegt: “Niet met je handen eten”, dan raken sommige kinderen in de war. Hoe moet ik dan wel eten?? Pas bij “Eet eens met mes en vork” is het duidelijk wat je bedoeling is (of ze daar vervolgens naar handelen is een tweede).

En zo kun je niet alleen duidelijker met anderen communiceren, je kunt dit ook als hulpmiddel inzetten als je jezelf in beweging wil krijgen. Als je bijvoorbeeld van werkkring wil veranderen. Veel mensen weten goed aan te geven wat ze niet willen – “ik wil geen corporate omgeving meer”, ”ik wil geen discussies over thuiswerken”, “ik wil niet 60 uur per week werken”.

Draai het nu eens om en geef aan wat je wel wil. “Ik voel mij thuis bij een kleinere organisatie vanwege de platte structuur”, “Ik wil ook graag af en toe thuis kunnen werken” en “Ik vind een goede balans tussen werk en privé belangrijk”. Dan wordt voor jezelf duidelijk wat je wensen zijn en kun je gerichter op zoek naar de werkgever die bij je past.

Bij Upsell Recruitment helpen we je graag op weg om erachter te komen wat een volgende stap zou kunnen zijn. Dus wil je denken in mogelijkheden en doelgericht op zoek gaan? Dan spreken we je graag!