VOLG UPSELL   LinkedInTwitterfacebook Google+

Je CV moet verkopen

Solliciteren is verkoop op hoog niveau. Jezelf goed neerzetten als product of dienst is nog niet het makkelijkste maar het begint wel bij het schrijven van een goed cv.

Van nature zijn we opgevoed dat bescheidenheid de mens siert. Maar ja te bescheiden brengt je ook nergens. Waarom zijn we zo goed in het verkopen van anderen, van diensten en producten. Aan de andere kant als we onszelf moeten verkopen brengen we het er meestal belabberd vanaf.

Het cv wat ons eerste visitekaartje moet zijn daar begint het toch mee. Allereerst moet het cv perfect geschreven zijn en geen stijl- en/of taalfouten bevatten. Maar het gaat vooral om de inhoud. Zet goed op papier waar je hebt gewerkt en wat je verantwoordelijkheden waren, maar vooral ook wat je hebt gepresteerd. Resultaten, targets, welke klanten, welke successen etc.

En opdrachtgever wil ook graag lezen wie je bent, waarom jij voor deze functie de beste keuze bent en wat je ambities zijn. Zelf weet je het meestal heel goed, schrijf het dan ook op.

Oh ja en een goed cv moet op één A-4 passen dat is natuurlijk de grootste onzin die ooit verzonnen is. Wie heeft dat bedacht? Als je één jaar werkt of 20 jaar dan moet toch dat cv op datzelfde A-4tje passen! Op basis van je cv gaat de recruiter de 1e selectie doen en bepalen of er een volgend contact moment komt. Die recruiter ontvangt dagelijks tientallen cv’s en doe geen aanname dat hij of zij toch wel leest wat jij hebt bedoeld maar toevallig bent vergeten op te schrijven. Kortom, maak je cv commercieel en zorg dat je jezelf verkoopt. Schrijf uiteraard altijd de waarheid, maar presenteer jezelf goed en zorg dat je doelstelling om een ronde verder te komen “het persoonlijke gesprek” wordt gehaald.

Nog een aantal stylingtips:

  • Geen rare lay-outs met verspringende bullets en kaders gebruiken;
  • Hou het helder en overzichtelijk;
  • Gebruik één lettertype en niet diverse lettertypes en groottes door elkaar heen;
  • Je  cv hoef niet op één A-4;
  • Maak geen proza van je cv maar vermeld duidelijk wat jou taken verantwoordelijkheden en resultaten waren;
  • Vermeld al je nawt gegevens dus ook je geboortedatum.

Jacqueline de Boom